De grootvader van de Nederwiet

img246b

Kees Hoekert, de grootvader van de Nederwiet

Door: Jaap Stam

Begin jaren zestig meerde Hoekert de Witte Raaf af in de Nieuwe Vaart, het water dat vanaf het Scheepvaartmuseum langs de oostelijke Eilanden voert. Schuin tegenover het politiebureau Kattenburg aan de Wittenburgergracht ging hij voor anker. Het voormalige turfschip was er de eerste woonboot.

Overal plantte Kees Hoekert in de jaren zestig en zeventig hennepzaadjes.

img189

Achter de patrijspoorten van zijn woonboot de Witte Raaf in de Nieuwe Vaart, in parken en plantsoenen, op het dak van zijn boot, op het talud voor zijn schip, in de plantenbakken op de vensterbank van het politiebureau, pal tegenover zijn boot. Van sommige zaadjes wist hij niet waar ze wortel zouden schieten, die had hij in een ballon gestopt en de vrije teugel gegeven.

Zijn woonboot was jarenlang een geliefde bestemming voor toeristen. Duizenden bezoekers heeft Hoekert de kneepjes van de hennepteelt bijgebracht. Met zijn acties en de rechtszaken die hij voerde,

stond hij aan de basis van het Nederlandse gedoogbeleid. De vrijbuiter heeft zich nooit de wet laten voorschrijven.

De Lowlands Weed Company.

weed-company

De company stelde zich ten doel ‘de verhenneping van onze maatschappij’ te bevorderen. Rokers moesten hun eigen marihuana kunnen verbouwen en zelf met de zaadjes in de weer gaan. Hoekert noemde zich directeur, dan kon hij op gelijke voet praten met de rechter-commissaris en de officier van justitie. Grootveld was adviseur.

Kopers kregen van Hoekert uitleg over de kweek van hennep. Hij gaf het advies de planten goed nat te houden. Als ze onverhoopt toch afstierven, raadde hij aan ze in te leveren op het hoofdbureau van politie bij hoofdinspecteur De Rhoodes.

Zijn woonboot was jarenlang een geliefde bestemming voor toeristen. Duizenden bezoekers heeft Hoekert de kneepjes van de hennepteelt bijgebracht. Met zijn acties en de rechtszaken die hij voerde, stond hij aan de basis van het Nederlandse gedoogbeleid. De vrijbuiter heeft zich nooit de wet laten voorschrijven.

Hun actie bracht de discussie of marihuana en hasj hetzelfde moesten worden beoordeeld als heroïne, opium en vergelijkbare verslavende middelen in een stroomversnelling. Juridisch werd geen onderscheid gemaakt: volgens de opiumwet waren het bezit en gebruik van alle middelen strafbaar.

Grootveld Tien jaar tovenaarsleerling in amsterdam 2b

De nederwiet, het ontstaan van een succesvol exportproduct.

Samen met zijn ‘gabber’ Robert-Jasper Grootveld, happener, antirookmagiër, vooraanstaand provo en overtuigd cannabist, ging Hoekert op en rondom De Witte Raaf en in Amsterdamse plantsoenen hennep kweken.

Hun actie bracht de discussie of marihuana en hasj hetzelfde moesten worden beoordeeld als heroïne, opium en vergelijkbare verslavende middelen in een stroomversnelling. Juridisch werd geen onderscheid gemaakt: volgens de opiumwet waren het bezit en gebruik van alle middelen strafbaar.

In enkele weken verkochten ze tienduizenden hennepplantjes voor een gulden per stuk. Maximaal tien per klant, kwam die uit het buitenland mocht hij er 25 meenemen.

De nederwiet – nu een succesvol exportproduct – bestond nog niet. De toeloop was zo groot dat de politie zich genoodzaakt zag het verkeer op de gracht te regelen. Hoekert vond het prachtig.

Ze vergaarden in één klap een stevig bedrijfskapitaal voor de Lowlands Weed Company. Een naam die het goed zou doen in de publiciteit.

vanagt

Hoekert ging het vooral om het spel

hij wilde de autoriteiten tarten en plezier hebben. Hij wilde graag worden vervolgd, in de hoop dat de wetgeving zou worden opgerekt. Hij kreeg zijn zin.

De rechtszittingen waren happenings.

Hoekert leverde proefpakketten, opdat de magistratuur zelf het genot kon ervaren. En kon vaststellen dat marihuana ten onrechte over één kam werd geschoren met heroïne. Tijdens het hoger beroep ging het gerechtshof gedeeltelijk verscholen achter uitpuilende zakken hennep.

Een rechtbankverslaggever noteerde dat Hoekert zijn eigen zaak bepleitte. ‘Gebarend als een overdreven acterende operazanger, nu eens achter het verdachtenhekje, dan weer ging hij op de plaats van de raadsman staan, af en toe ijsberend door de rechtszaal.’

img257

De zaak draaide om de vraag of de hennepplanten van Hoekert apart waren gedroogd, wat ze tot marihuana zou bestempelen waardoor ze onder de Opiumwet zouden vallen. Of dat het ging om gewone planten, die ook geschikt waren voor andere toepassingen, zoals een windkering.

P1040147

Met zijn optredens dreef Hoekert de heren van het Amsterdamse hof tot wanhoop. ‘De Opiumwet? Een vergiet, edelachtbaren. Onderweg naar het gerechtshof zag ik alleen al achter vier ramen aan de Prinsengracht de hennep bloeien.’

Justitie blijft bezig met hennepteler (Het parool 20 november 1971)

justitieblijftbezig
img233

Hoekert verzocht de procureur-generaal een trits kleurrijke getuigen te laten opdraven.

Onder hen de stuffhond Dolf, ‘van beroep politiedeskundige’, een promovendus in de wiskunde die een stelling over cannabis in zijn proefschrift had opgenomen en een Vietnamveteraan die veel marihuana rookte.

Dr. De Wied en drs. Hennephof, die Hoekert ook wilde laten getuigen, leken verzonnen personen, maar bestonden wel degelijk. De Wied deed onderzoek naar drugsgebruik, Hennephof was linguïst die het verschil tussen droge en gedroogde hennep moest uitleggen.

Het is illustratief voor het ludieke spel dat Hoekert speelde dat hij lang zocht om met die namen op de proppen te kunnen komen. De officier van justitie heette ook nog Kempers. Die kans liet Hoekert niet voorbijgaan. ‘In het   Belgisch betekent kemp hennep. U stamt uit een oud geslacht van henneptelers.’

img218

De discussie over de strafbaarheid van het bezit van gedroogde hennep groeide het gerechtshof boven het hoofd.

Het besloot de zaak terug te verwijzen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek. Waarna het proces een stille dood stierf.

In 1976 bracht de overheid een principieel onderscheid aan tussen hard- en softdrugs en is het bezit van kleine hoeveelheden hennepproducten niet langer strafbaar.

Comments are closed