De grootvader van de Nederwiet deel 2

img268

Kees Hoekert, de grootvader van de Nederwiet DEEL 2

Door: Jaap Stam

In de hoogtijdagen kwamen tientallen mensen per dag langs bij Hoekert. Roken en lullen, Hoekert zat de hele dag te ouwehoeren. Hij was een meesterlijke verteller en associeerde erop los.

Brede armgebaren, gedragen stem.

img246

Brede armgebaren, gedragen stem, zingend, bulderend, schreeuwend en grommend, dan weer fluisterend – en altijd onvoorspelbaar, het was puur theater. Zijn ‘r’ rolde over het water en kaatste terug. Rondvaartboten hielden even in, Hoekert zwaaide vrolijk als hij goed gemutst was .
Schrijvers, provo’s, vlottenbouwers, dichters, politici, happeners, kunstenaars, intellectuelen, mensen van de straat – ze wisten allemaal de weg naar de Witte Raaf te vinden.

Junks joeg hij van boord als ze hem begonnen te irriteren, en dat deden ze al snel. ‘Al snijd je ze de strot af, dan blijven ze doorlullen door het gat dat ik heb gesneden.’

Arthur IJzerdraat

img145

De tekenaar Arthur IJzerdraat huurde een boot van Hoekert iets verderop. De boot heette ‘Geen gebrek’, maar een kachel was niet aan boord. De huur betaalde IJzerdraat met een paar potjes bier per dag. Die bracht hij elke dag naar Hoekert. Tot hij doodgevroren werd gevonden op zijn boot.

De Magic Bus, die een sightseeingtrip maakte door de hippiehoofdstad, stopte in de jaren zeventig in het hoogseizoen twee keer per dag bij de Witte Raaf.

Cameraploegen uit heel Europa, de VS en Japan filmden de hennepkwekerij tegenover het politiebureau.

de-magic-bus

De Magic Bus

De Magic Bus, die een sightseeingtrip maakte door de hippiehoofdstad, stopte in de jaren zeventig in het hoogseizoen twee keer per dag bij de Witte Raaf. Toeristen werden getrakteerd op een performance. Ze kregen high tea, soms was het alleen thee, maar Kees maakte het bezoek wijs dat er een highmakertje in zat.

Duizenden bezoekers heeft hij verteld van de Lowlands Weed Company. Hordes Amerikanen vergaapten zich aan de vrijgevochten Hoekert en zijn drijvende hennepplantage. Cameraploegen uit heel Europa, de VS en Japan filmden de hennepkwekerij tegenover het politiebureau.

Naast de Witte Raaf had Grootveld piepschuimen vlotten afgemeerd, daarop groeide van lieverlee een oerwoud, waar af en toe ook een verdwaald zaadje van de hennepplant ontkiemde.

Duitse pers(23 november 1971)

img217
kh

Welbespraakte jongeman vrijgesproken

Hoekert komt uit een streng gelovig, protestants gezin uit Nunspeet. Zijn vader ging met een rieten mand als een marskramer langs de deur. Hij deed in koffie, tabak, thee en nootmuskaat. Volgens zoon Kees was hij een drugsdealer avant la lettre.

Hij was 13, 14 jaar toen hij op een fietstocht naar Harderwijk werd bekeurd omdat hij geen bel had. Kees betaalde niet, liet de zaak voorkomen en stapte met een stuur en een stuk ijzer de rechtszaal binnen. ‘Ik heb geen geld om een nieuw bel te kopen, ik sla op het stuur als ik moet bellen.’ De rechter ging mee in zijn verhaal. ‘Welbespraakte jongeman vrijgesproken’, kopte de plaatselijke krant.

studentenkaarten

Ik werd overal weggestuurd, ik ben een meester in lijdelijk verzet

Ondanks zijn hekel aan schoolmeesters en andere autoriteiten haalde hij het gymnasiumdiploma, een onderwijzersakte en zelfs een godsdienstakte. Hij vervulde zijn dienstplicht (‘Ik werd overal weggestuurd, ik ben een meester in lijdelijk verzet’) en studeerde Frans in Amsterdam.

Hij was een tijdje leraar (Frans, maatschappijleer, aardrijkskunde), hield het op geen school lang uit, was assistent-trouwambtenaar en werd nachtsteward op de Holland-Amerikalijn. In Marokko ontdekte hij de geneugten van marihuana. In de kasba van Tanger rookte hij zijn eerste pijpje kief.

Op zijn laatste reis van New York naar Amsterdam was een van de passagiers de schrijver Jan de Hartog. Ze spraken over de toekomst, Kees wilde naar Rome en Athene, steden van beschaving, vond hij. Begin in Parijs, zei De Hartog.

Hoekert vertrok naar Parijs, betrok een woning op negenhoog in de buurt van het Louvre en ging Romanistiek studeren aan de Sorbonne. Hij ontmoette er de Française Marie-José met wie hij later in Amsterdam trouwde.

Zijn leven kantelde toen Marie-José vertrok en de kinderen meenam. Provo bracht hem afleiding. Op zijn boot is in 1966 de rookbom gemaakt die werd gegooid naar de Gouden Koets met daarin de zojuist getrouwde Beatrix en Claus.
Een rookbom vond Hoekert te heftig, het moest wel een spelletje blijven, zelf gooide hij een witte kip naar de trouwstoet. Over de manier waarop hij de politie om de tuin leidde en zich met de kip door de menigte naar een plaatsje vooraan wurmde, doen vele verhalen de ronde.
Volgens het ene verhaal jammerde hij tegen een agent dat hij met de kip neukte, waarna de agent hem in totale verbijstering vrije doorgang gaf. Een andere lezing houdt het erop dat Hoekert bulderde ‘Dit is provocatie, ik ben oranjegezind’. Waarna hij kon doorlopen omdat de politie geen trek had in gedoe.
Nadat Hoekert de kip naar de gouden koets had gesmeten, werd hij door woedende omstanders belaagd. Hij ontsnapte door in de gracht te springen, waar hij door de politie werd opgevist.

img261

foto Cor Out / ANP

verjaardag-kees-hoekert-11-juni-2009-kattenburgergracht-019

Waar wat te beleven was, daar was Hoekert. Hij trad op als entertainer bij happenings en stond op het dak van het Maagdenhuis tijdens de bezetting. Binnen verkocht hij wiet aan de bezetters. Hij leverde ook aan de Melkweg, toen nog een gekraakte voormalige melkfabriek die zou uitgroeien tot een multimediacentrum voor popmuziek, dans, theater, film en andere beeldende kunsten.

Een adjudant lokte hij naar een pand waar hij turf had verstopt. De man toog opgewonden naar het hoofdbureau in de veronderstelling dat hij op hasj was gestuit.

Uit protest tegen het ontbreken van een fietspad fietste hij door de IJ-tunnel. Toen hij bijna aan het eind was, hield een agent hem tegen. Hoekert keerde om en peddelde doodgemoedereerd terug.

Vereniging tot Wederzijdse Vriendschap

Met Julius Vischjager, de hoofdredacteur van de Daily Invisable, richtte hij de Vereniging tot Wederzijdse Vriendschap op. De statuten waren kort en bondig: als je een leuke vrouw ontmoet, moet je die doorverwijzen naar de ander.

img228

Rode port aangelengd met cola

Hoekert was een stevige drinker. Hij was stomvervelend als hij dronken was. Rode port aangelengd met cola sloeg hij in grote hoeveelheden naar binnen. Op zijn slechtste momenten zette hij de fles aan zijn mond en klokte de jenever naar binnen.

p1040185

Hij heeft zes kinderen bij vijf vrouwen en is twee keer getrouwd geweest. Een keer huwde hij een Duitse lesbienne om haar aan een verblijfsvergunning te helpen. Ze heette Beate en werd Taartje genoemd omdat ze zo goed taarten kon bakken. Geen van zijn exen en kinderen wilden later contact met Hoekert. Hij zou ook een kind in Finland hebben.

In totaal heeft Hoekert met zestien vrouwen op de Witte Raaf gewoond. Voor hem het bewijs dat je niet kunt zeggen dat niemand het met hem kon uithouden. Een keer woonde hij er met drie vrouwen tegelijk. ‘Een prachtige tijd.’

p1040212

Hoekert kon niet meer overeind komen

De laatste jaren op de Witte Raaf trok Hoekert zich steeds meer terug. Door zijn wanen, het gevolg van overmatig drankgebruik, stootte hij vrienden af. Hij ontving nog maar spaarzaam bezoek.

De boot takelde steeds verder af. Eens een bezienswaardigheid met manshoge hennepplanten op het dak, een bankstel in de mast en honderden tandenborstels aan waslijnen, was de Witte Raaf verworden tot een verveloze en vervuilde schuit.

Buren en het Leger des Heils hielden een oogje in het zeil. De gang naar het bejaardenhuis hield Hoekert tegen. Hij had er een tijdje doorgebracht ‘om te oefenen in het bejaard zijn’ en dat was hem slecht bevallen.

Op een zondagmiddag in september 2011 trof een buurman hem aan op de vloer van zijn boot. Hoekert kon niet meer overeind komen. Met een ambulance is hij naar het OLVG gebracht, waar hij zes weken heeft gelegen.

Vervolgens is hij overgebracht naar een psychiatrische kliniek in Nunspeet, zijn geboorteplaats, waar hij ter observatie werd opgenomen. Daar werd duidelijk dat zijn korte-termijngeheugen achteruitholde. Uiteindelijk is hij terechtgekomen in een verpleeghuis in Elburg.

09-06-2004-img410
Kees 2014
Brand op De Witte Raaf

De Witte Raaf is weggesleept en verkocht

De Witte Raaf is weggesleept en verkocht. Toen Waternet, dat de Amsterdamse binnenwateren beheert, probeerde de drijvende tuinen weg te slepen, gaven ze geen krimp. De wortels bleken vergroeid te zijn met de bodem.

De vergeefse actie van het gezag was symbolisch. Kees Hoekert geeft zich niet gewonnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *